Dag 1 kväll
- 1 dl rågsurdegsgrund
- 3 dl ljummet vatten
- 3 dl rågmjöl
- 3 dl rågkross
- 5 dl vatten
Dag 2 morgon
- surdegen från igår
- rågkrosset
- 33 cl lättöl
- 1½ dl ljummet vatten
- 6½ dl rågmjöl
- 7 dl rågsikt
- knappt 1 msk salt
- 2 tsk honung
- ½ dl linfrö
- ½ dl solrosfrön
Smörj två brödformar à 1½ l och fyll formarna till 2/3 ungefär. Strö på lite rågmjöl och täck med en handduk. Låt jäsa tills degen har rest sig ett par centimeter och små hål visar sig. (Såhär såg mina bröd ut före och efter jäsningen.) Det kan ta 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275° i god tid med ett galler strax under mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Jag har varken oöm plåt eller isbitar så jag brukar sätta in en ugnsfast form med lite vatten istället. Sänk temperaturen till 200° efter 5 minuter och grädda bröden i ytterligare 55-60 min. Har du en stektermometer så stick in den i mitten av brödet, inner- temperaturen ska vara 98°. Själv har jag ingen sådan utan tog ut det ena brödet och skar av en skiva för att se om det såg färdigt ut. Det gjorde det inte så jag hade det inne i ca 15 minuter till. Ta ut bröden ur ugnen, ta ut dem ur formarna och låt svalna på ett galler. Vira in dem i varsin handduk och låt dem vila till nästa morgon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar