onsdag 14 september 2011

Falafel på gula ärtor

HALLÅ!!! Det är såhär va, att det här receptet bara måste ni prova. Alltså, MÅSTE. Lova. Så gott, så enkelt och dessutom (2011s modeord nummer ett) klimatsmart. Receptet hittade jag hos Pickipicki men ändrade lite på måtten. Jag blötlade ett helt paket (500g) med ärtor, hälften fick sedan åka in i frysen för att kokas till soppa en annan dag. Men falafeln va. Ärtorna lägger du i blöt kvällen före och bröddegen slänger du ihop innan du går till jobbet på morgonen, smidigt eller hur? Servera sedan de nystekta bollarna med sallad, tomat, grovriven morot och vitlöksyoghurt.
Svensk falafel

  • 250 g torkade gula ärtor
  • Ett par matskedar fryst persilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • knappt 0,5 dl vatten
  • 2 msk mjöl
Lägg ärtorna i blöt gärna ett dygn innan du ska laga din falafel. Kör alla ingredienser i en matberedare till en grynig massa. Rulla bollar och stek dem i rikligt med olja tills de blir gyllenbruna.


Pitabröd (4-5 st)
  • 10 g jäst
  • 2,5 dl kallt vatten
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk olivolja
  • 6,5 dl mjöl
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser. Knåda ihop degen i bunken och täck den sedan med plastfolie. Sätt in den i kylskåpet och låt den jäsa där i 8-10 timmar. Stjälp upp degen och knåda den lätt och dela den i 4-5 bitar. Rulla runda bullar och kavla sedan ut dem till ca 15 cm i diameter. Grädda i 250° i 8-10 min.

10 kommentarer:

Markus sa...

går dessa att fritera? :)

Julia sa...

Åh vad bra, jag som har ett paket gula ärtor i skafferiet!

Elsa sa...

Ska lätt prova!

Anni sa...

Markus: Jag tror det! Har dock inte provat själv.

ilovefruktsallad sa...

Låter toksmaskigt, måste provas!

klurinkarin sa...

Herregud. Jag har aldrig fattat varför min falafel aldrig håller ihop, och nu står det klart: ärtorna ska inte kokas före stekning!
Caramba!

Malin sa...

Vi har gjort det här receptet en par gånger och det blir verkligen mkt bra och hur gott som helst! igår provade vi dock med kikärter istället för gula ärter och det blev inte så bra. nu föll falalflarna isär. varför kan ärterna vara bättre?

Anni sa...

malin: jaa, det undrar jag med. har också provat att göra falafel på kikärtor med ganska dåligt resultat.

Anja sa...

Ska ärtorna alltså inte kokas innan mixningen?

Anni sa...

Anja: Nej, precis!