onsdag 14 oktober 2009

Grön curry.

Förra veckan hade jag besök av min fina vän Manda. Efter att ha smällt i oss lite mer än vad vi egentligen orkade av frukostbuffén hos Systrar & bröder spenderade vi större delen av dagen på stan. Avslutningsvis drog vi oss bort till Möllan för att käka falafel och handla diverse ingredienser till kvällens middag. Har aldrig lagat egen curry förut men hittade det här receptet i en av mina Jamie Oliver kokböcker och tyckte att det lät spännande. Och vilken fullträff! Helt makalöst citrusigt friskt och gott var det och dessutom väldigt lättlagat. Kommer definitivt göras fler gånger. Originalreceptet innehöll kyckling men jag bytte ut den mot tofu och tillsatte lite brysselkål och paprika.

Jamies gröna curry (4 port)
  • 500 g tofu
  • brysselkål efter smak
  • 1 röd paprika
  • 400 ml kokosmjölk
Curry pasta:
  • 6 vårlökar
  • 4-6 gröna chilis, urkärnade och finskurna
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk malen koriander
  • ½ tsk svartpeppar + salt efter smak
  • 5 limeblad
  • 2 citrongrässtjälkar, finhackade
  • 2 stora nävar färsk basilika
  • 3 stora nävar färsk koriander
  • 3 msk olivolja
  • skal och juice från tre lime
Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixar och mixa till en grön slät massa. Marinera tofun i lite av pastan i ca 30 min (eller ännu hellre, gör curryn kvällen innan och låt tofun marinera under natten). Rensa och koka brysselkålen. Halvera dem. Värm lite olja i en gryta och bryn paprika och brysselkål. Tillsätt tofun och låt puttra ett par minuter. Rör sedan i resten av currypastan och koksmjölken. Låt koka ett par minuter till. Strö över hackade pistagenötter och riven kokos. Servera med t.ex ris eller nudlar.

Inga kommentarer: