onsdag 9 januari 2013

Söndagsmiddag

I söndags bjöd jag in en vän på middag. Trerätters blev det, för det måste man ju ha ibland. Särskilt gråa söndagar när det behövs lite extra fest. Först bjöds det på summer rolls med avocado, morot, vitkål och hasselnötter. Tuppketchup och soja på det. Till huvudrätt en gryta på morot, sötpotatis, grönkål, kikärtor, grön curry och kokosmjölk. Starkt sattan blev det, så det passade bra med en sval efterrätt. Blev inspirerad av pepparkaksstracciatellan hos More sunshine, light breeze så det fick bli en variant på den, med lite recepthjälp från Glass mot glass.

Inte nog med att vi åt, vi skrev nyårslöfteslistor också! Ett av löftena var att laga mat med tema från olika länder varje månad. Självfallet ska resultaten av de middagarna komma upp här på bloggen. Vi börjar i Karelen. Stay tuned.

Clementinglass med choklad och pepparkaka (4 port)

  • 2 dl sojamjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • skal från en clementin
  • 1/4 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g mörk choklad, hackad
  • en näve pepparkakor, krossade
Värm mjölk, socker, vanilj, finrivet clementinskal och salt  i en kastrull tills sockret smällt. Låt blandningen kallna helt. Vispa grädden och häll sedan i mjölkblandningen under fortsatt vispning. Kör i glassmaskin eller häll upp smeten i en plastlåda och ställ in i frysen. Rör runt i glassen ungefär en gång i timmen tills den nästan stelnat helt. Blanda då i choklad och pepparkakskross.

2 kommentarer:

More Sunshine, Light Breeze sa...

Åh. Måste prova clementin nästa gång!

julia sa...

gooott! Och clementin låter spännande!