Vad är då Karelsk stek? Ja, inte är det en stek i alla fall. Enligt Angelika lägger man "en massa sorters kött skuret i bitar i en gryta med pepparkorn och buljong och så låter man det koka sjukt länge". Man kan även krydda med lagerblad och lägga till t.ex. morot och lök. Vi kom fram till att det påminner ganska mycket om kalops. Rätt så smakfattigt men gott med rödbetor och palsternackspeppat potatismos!
Karelsk stek (6 port)
- 125g ljusa sojastrimlor
- 4 morötter
- 1 bit vitkål
- 2 lökar
- 6 kryddpepparkorn
- 6 lagerblad
- 2 buljongtärningar
- ca 2/3 dl sojasås
- ett uns rökarom
- peppar
- 1-2 msk potatismjöl
Potatis- och palsternacksmos
Det blev minsann efterrätt också! Bullar med citronsmakande färskostfyllning. Himlans goda! Receptet kommer härifrån och där finns även bilder som visar hur man viker ihop bullarna.
Vatrushka (ca 12 st)
- 3 medelstora palsternackor
- 8-10 potatisar
- 2,5 dl havregrädde
- muskot
- salt
- peppar
Det blev minsann efterrätt också! Bullar med citronsmakande färskostfyllning. Himlans goda! Receptet kommer härifrån och där finns även bilder som visar hur man viker ihop bullarna.
Vatrushka (ca 12 st)
- 120 ml havremjölk
- 1 tsk no-egg + 2 msk vatten
- 60 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g margarin
- 300 g mjöl
- 2 tsk torrjäst
- en nypa salt
Fyllning - 250 g Tofutti Creamy naturell (eller annan vegansk färskost)
- 60 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk citronzest
Värm mjölken till 40°. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt jäsa ca 45 min. Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Dela degen i 12-14 bitar och rulla små runda bullar. Platta till dem lite, gör ett hål i mitten och klicka i fyllningen eller vik ihop dem på ett mer otraditionellt sätt som i det här receptet. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa upp. Grädda sedan i 170° i ca 20 min.
1 kommentar:
Härligt att du behöll min beskrivning "koka sattan". Jag hör liksom mig själv prata igenom texten.
Skicka en kommentar