onsdag 1 december 2010

Hannukah party

Idag är första dagen på Hannukah så därmed ställde vi till med lite Hannukahfirande. Fina vinröda sammetsklänningen togs på, det lagades latkes med yoghurt och äppelsås, tändes en hemmabyggd menorah och lyssnades på judisk musik. Tanken var också att vi skulle spela lite med Olles Dallas-kortlek i brist på en dreidel, men så blev det inte. Sen tittade vi på Sunes jul och drack äppelglögg och så blev det mer Christmakkah av det hela och det var ju fint det med.

Veganska glutenfria latkes (ca 4 port)
  • 6 bakpotatisar
  • 1 gul lök
  • 5 msk glutenfri mjölmix
  • 1 tsk fiberhusk (eller mixade psylliumfrön)
  • 2 msk vatten
  • salt och peppar
  • riven muskot
Skala potatisarna och löken. Riv potatisen, antingen i matberedare eller på rivjärn. Vi körde ca 4 potatisar i matberedaren och tog resten på den grova sidan på rivjärnet. Blir det allt för mycket vatten från potatisarna kan man krama ur lite, eller så struntar man helt enkelt i att tillsätta det vatten som står med i receptet. Finhacka löken och fräs den eventuellt i ett par minuter så den mjuknar. Blanda ihop alla ingredienser och stek ett par tre stycken latkes åt gången i olja på medelvärme. Egentligen ska det vara riktigt mycket olja så att de blir mer friterade, men riktigt så mycket tog inte vi.

Äppelsås

  • 4 äpplen
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • knappt 1 tsk kanel
Skala äpplena och skär dem i små bitar. Lägg alla ingredienser i en gryta och koka upp. Låt sedan småkoka i kanske 20 min eller tills äpplena känns lagom mjuka och allt har kokat ihop. Vill man ha en mer slät sås kan man mosa den genom en sil.

Servera latkesarna (fin böjning där) med naturell sojayoghurt och äppelsås.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Åh vad mysigt med Christmakkah! Några Holiday Armadillos? (en annan TV-seriereferens ;))

Anni sa...

haha nej dessvärre inte! får ta det nästa år. ^^