torsdag 16 september 2010

Gröten

Jag har äntligen tagit nästa steg i mitt grötätande! Från att äta i stort sett bara bovetegröt, med mannagrynsgröt som enda undantag, har jag nu gett mig på att prova havregrynsgröt och råggröt. Inget vidare stort steg kan tyckas, men havregrynsgröt var det äckligaste jag visste när jag var liten. Slemmigt och smakfattigt. Så därför tog det ett tag innan jag vågade testa det igen. Men oj, vad man kan göra det gott! Med frön och kryddor, frukt och bär. Använder fiberhavregryn och kan tänka att det hjälper till att göra gröten mer "tuggig" och inte så slajmig som jag minns den från min barndom. I recepten utgår jag från 1 dl gryn/flingor och 2,5 - 3 dl vatten. Hoppas nu på en fortsatt grötutveckling med nya balla kombinationer av gryn, flingor och smaksättningar. Heja gröten!

Rågflingor + kanel + hasselnötter + päron + gojibär + havremjölk.

Bovete + havregryn + psylliumfrön + pumpakärnor + blåbär + kiwi + sojamjölk.

Havregryn + vetekli + psylliumfrön + vallmofrö + äpple + kanel + sojamjölk.

Havregryn + rågflingor + pumpakärnor + solrosfrö + kardemumma + gojibär + sojamjölk.

9 kommentarer:

emelie sa...

åh vad sugen jag blev på gröt nu, haha, mitt i natten..

Hedvig sa...

åh, hej! du får GÄRNA lägga till mig på facebook, tycker det skulle vara jättetrevligt! stor puss

Anonym sa...

Bovete och blåbär är en FINE COMBO.

Emilie sa...

fin skål.

denise sa...

Hej
gröttips: ha på kardemumma och kanel. Det smakar bulldeg! (utan att man rapar så äckligt efteråt).
Om man hackar äpplen riktigt smått och häller massa kanel på dem först och sen varm gröt på blir det lite som paj (med mycket morgonfantasi).

Chris sa...

Brukar förvälla gojibären under natten när jag ska ha dem till gröt etc. Tycker de smakar lite för lite annars, med tanke på sitt pris. Blötläggningsvattnet kan man röra ned i gröten innan servering för att få ut alla vitaminer.

Annars, hurrah, för dina gröt-guider. Uppskattas!

Anni sa...

chris: oh tack för tipset, det ska jag testa! fast sen tycker jag iofs inte att gojibären är så värst goda, äter dem mest för att det är nyttigt. men som sagt, ska absolut testa!

Anonym sa...

Wow, vilka fina bilder! Snacka om att man blir sugen på att äta gröt. Får man fråga vad det är för tillverkare av dom läckra skålarna/porslinet?

Anni sa...

anonym: åh tack! :) skålen har jag köpt på en thébod utanför Markaryd, står tyvärr inte vad det är för tillverkare utan bara att den är gjord i japan.