lördag 22 november 2008

Julemys och lussebullar.

Jag måste erkänna att jag är smått chockerad över att det finns snö här nere i Skåneland, men så länge man kan sitta inne och fika är det ju bara mysigt.

3 sorters lussebullar
En deg, 3 olika bullar.

Lussebulledeg (ca 30 bullar)
  • 175 g margarin
  • 5 dl soyamjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • ca 1,5 l vetemjöl
Sätt ugnen på 225°. Smält margarinet och häll i mjölken. Vänta tills blandningen blivit ljummen (37°) och rör då i jästen. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta i så mycket mjöl att degen blir lätt att arbeta och börjar släppa från kanterna. Jäs i ca 30 min. Knåda degen smidig och baka ut lussekatter eller kavla ut degen och lägg på någon av de fyllningar som följer. Jäs bullarna, övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min. Pensla med soyamjölk och strö på vallmofrön, russin, pärlsocker eller strössel efter smak och grädda i mitten av ugnen 5-10 min.


Kanelfyllning
  • 175 g margarin
  • 2 msk socker
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
Rör ihop alla ingredienser till en kräm och bred ut på den kavlade degen. Jag brukar oftast höfta ihop de här ingredienserna så jag vet inte riktigt om måtten stämmer, men smaka av så det är gott och tillsätt det som behövs!

Jordnötssmörfyllning
  • 75 g margarin
  • 0,75 dl jordnötsmör
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • knappt 3 dl florsocker
  • 1-2 msk soyamjölk
Rör margarinet krämigt. Blanda i jordnötssmör, lönnsirap och vaniljsocker och därefter florsockret. Häll i lite soyamjölk i taget tills du får en lagom fluffig konsistens. Bred ut på bulldegen. (Denna fyllning är för övrigt underbar(!!) på cupcakes.)