Förra veckan blev det mat à la Tjeckien hemma hos Angelika. Det bjöds på schnitzel gjord av tofu med potatissallad, surkål, inlagda gurka och chili. Till efterrätt kaneläppelfyllda crêpes. Fast i Tjeckien heter det inte crêpes utan palačinka. Satt som en smäck gjorde det. Kanske något som kan passa inför en stundande påskmiddag? God helg och glada kycklingar!
Potatissallad
Majonnäs:
Koka potatis. Skär i halvmånar. Värm ärtorna. Blanda ihop alles med majonnäsen.
TofuschnitzelPotatissallad
Majonnäs:
- 1 dl osötad sojamjölk
- 1 tsk 12-procentig ättiksprit
- 3 msk citronsaft
- 2 msk dijonsenap
- 1-1,5 dl rapsolja
- chilipulver
- salt, svartpeppar
- 8 potatisar med skal
- 5 dl gröna, frusna ärtor
- 1/2 finhackad rödlök
- Inlagd gurka, squash, chili - finhackat (nåt salt och nåt starkt, vad en nu har)
- Högvis med persilja och dill
Koka potatis. Skär i halvmånar. Värm ärtorna. Blanda ihop alles med majonnäsen.
- 500 g fryst, tinad tofu
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl vatten
- 1 tsk soja
- Några droppar rökarom
- Några droppar sesamolja
- Paprikapulver
- Salt
Blanda samman vetemjöl, vatten, soja, rökarom, sesamolja, paprikapulver efter smak och salt i en djup, vid tallrik. Doppa tofuskivorna i blandningen och vänd dem i ströbröd. Stek ett par minuter på var sida tills paneringen fått fin färg.
Det hela serverades med surkål, inlagd gurka, inlagd chili och riven morot.
Till efterrätt blev det äppelfyllda pannkakor. Det heter palačinka på tjeckiska och är enligt Wiki en centraleuropeisk version av de franska crêpen. Den huvudsakliga skillnaden mellan den slaviska och den franska varianten är att crêpessmeten gärna ska svälla i flera timmar, medan palačinka kan stekas direkt. Serveras gärna med färsk frukt, yoghurt eller sylt och därtill grädde.
Pannkakssmet:
- 1,75 dl mjöl
- 1/4 tsk salt
- 3 dl sojamjölk
- 1 msk olja
- 6 små, syrliga äpplen skurna i bitar
- 3 msk mjölkfritt margarin
- 3 msk rårörsocker
- 1 tsk kanel
- 2 tsk citronjuice
- lite muskot
Häll margarinet i en kastrull och låt smälta. Tillsätt kanel och muskot och rör ut. Häll i äpplena och fräs mjuka i ca 6 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och låt blandningen svalna.
Ta ut pannkakssmeten ur kylen, tillsätt oljan och stek i panna.
Kör ihop till nåt crêpesliknande. Grädde, rostade valnötter och sucre de flor på det. Tadaa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar