tisdag 12 mars 2013

Jorden runt: Bahamas

Resan har gått vidare och vi har till slut hamnat på Bahamas. Dit skulle vi ju kommit redan i februari men den månaden var så full av födelsedagsfiranden, nattbowling, laserdomande, filmkvällar, kakkalas och jobb att det inte hanns med. Igår däremot, var det äntligen dags.
Då det i den karibiska övärlden bor människor med ursprung från alla världens hörn är det inte så konstigt att köket där bär stor inspiration av mat från bland annat Afrika, Europa, Indien och Kina. Söker man på recept från Bahamas får man till stor del upp maträtter med fisk och conch (uttalas konk). Conch är en havssnigel och den äts både rå, kokt, stuvad, gratinerad, i grytor, wokad osv. Att veganisera en havssnigel kändes både svårt och inte så värst gott, så jag lämnade conchen åt sidan och valde istället att låta en annan klassisk rätt, nämligen peas and rice, spela huvudrollen. Enligt tradition lagas det med "pigeon peas", men jag körde på kidneybönor istället. Till detta stekt panerad tofu med smak av curry, ananassalsa och stekt matbanan eller "plantain" som det heter på engelska. Bananen var antingen för omogen eller kanske för gammal eller så stekte jag den bara på fel sätt (kanske med för lite olja?), för den vart tyvärr inge rolig alls. Resten smakade dock kalas! Även om bilden inte riktigt visar det.

Peas'n'rice (4 port)

  • 2 dl ris
  • 4 dl vatten
  • 1 lök
  • 1 paprika
  • 1 tomat
  • 1 tetra kidneybönor
  • timjan
  • salt och peppar
  • ev. rörkarom
Skölj riset. Hacka lök och paprika. Fräs i olja. Hacka tomaten och tillsätt den i grytan. Häll i ris och vatten och låt koka på svag värme tills riset är mjukt. Blanda i bönorna och låt dem bli varma. Smaka av med timjan, salt, peppar och eventuellt någon droppe rökarom.

Ananassalsa (4 port)
  • 1 lite röd lök
  • 1 röd chili
  • 1 röd paprika
  • 2 tomater
  • 3-4 skivor ananas
  • 1 lime
  • salt och peppar

Finhacka lök, chili, paprika, tomat och ananas. Pressa över limesaft och vänd runt. Smaka av med salt och peppar. Gillar du färsk koriander så riv i en näve av det.

Panerad currytofu

Följ det här receptet men byt gärna ut lite av vetemjölet mot polenta och riven kokos.

Kokos är även det en stapelvara i den karibiska övärlden och används flitigt i desserter. Samma sak gäller "exotisk frukt" som vi gärna kallar det här borta i kalla Sverige. Jag valde att använda ananas. Kokos och ananas liksom, vinnande kombo. Jag använde 1 dl vete- och 0,5 dl skrädmjöl till pajdegen. Det passade fint.

Anananas- och kokospaj (2 små pajer)

  • 1,5 dl mjöl
  • 0,5 dl riven kokos
  • 2 msk socker
  • en nypa salt
  • 2,5 msk kokosolja
  • ca 2 msk kallt vatten
  • 100 ml kokosgrädde (eller fast kokosmjölk)
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk potatismjöl 
  • en nypa salt
  • 0,5 dl riven kokos
  • 4 skivor ananas

Blanda mjöl, kokos, socker och salt. Arbeta i kokosfettet och tillsätt lite vatten i taget tills du får en sammanhängande deg. Tryck ut den i två portionspajformar. Pricka degen med gaffel och ställ in formarna i kylen medan du värmer ugnen till 200°. Förgrädda pajskalen i ca 10 min.

Blanda kokosgrädden med socker, vaniljsocker, potatismjöl, salt och kokos. Hacka ananasen i små bitar. Häll av det mesta av juicen från ananasen och vänd ner den i kokosblandningen. Häll smeten i pajformarna och grädda i ytterligare ca 30 min tills pajerna börjar få färg och innehållet börjat stelna. Låt svalna och servera med en klick grädde eller glass.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Plataine".... du menar inte möjligtvis plantain?
http://en.wikipedia.org/wiki/Plantain

Anni sa...

Haha ja, det var ju faktiskt precis vad jag menade. Gick lite snabbt där visst. Tack. :)