Det känns som att det är många maträtter här på bloggen som är inspirerade av recept ur tidningen Buffé, så även detta. Egentligen skulle det göras på lammfärs, men lamm tycker jag passar bättre på grönskande ängar än i en gryta, så sojafärs fick det bli! I affären fanns bara finmalen färs och den tycker jag mest blir en enda gegga när man tillagar den. Därför köpte jag istället sojabitar som förvälldes och sedan hackades i mindre bitar. Hittar du den grova sojafärsen tror jag dock att även den fungerar ypperligt. Lite extra kryddor och en morot fick även följa med ner i grytan.
Färsgryta à la Maroc (4 port)
- ca 100 g torr grov sojafärs (eller 400 g fryst)
- 1 gul lök, finhackad
- 1 paprika, grovhackad
- 1 liten chilifrukt, finhackad
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 msk finriven ingefära
- 1 msk tomatpuré
- 1 morot, grovriven
- salt och peppar
- 1 buljongtärning
- 2 burkar (à 400 g) krossad tomat
- 8 ekologiska torkade aprikoser
Förväll sojafärsen enligt anvisningar på paketet. Fräs lök, paprika, chili, spiskumin, paprika och ingefära i olja. Pressa ur vätskan ur färsen, tillsätt den i grytan och låt fräsa en stund. Rör i tomatpurén och den grovrivna moroten. Salta och peppra efter smak. Smula i buljongtärningen och häll på tomatkrosset. Låt allt koka ihop och rör sedan i de grovhackade aprikoserna. Servera med kokt potatis, bulgur, couscous eller quinoa och en klick yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar