torsdag 11 februari 2010

Bröd bröd

Allt prat om bröd och surdeg fick mig att bli sugen på att baka, men eftersom det är några dagar kvar tills surdegen är klar fick jag göra ett vanligt traditionellt bröd på jäst. Utgick från min mormors gamla rågbrödsrecept, men ändrade lite här och där. Stoppade i lite russin och tranbär, vilket tydligt visar att jag börjar bli gammal. Snart dags att börja dricka kaffe antar jag.

Rågbullar med tranbär och russin
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk melass
  • 2-3 tsk brödkryddor
  • 10 dl rågmjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • knappt 1 dl russin och torkade tranbär
Värm mjölk och margarin till 37°. Smula ner jästen i en bunke, häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap och melass. Blanda ut brödkryddorna i mjölet och häll ner det i bunken lite i taget. Hacka russin och tranbär grovt och vänd ner dem i degen. Arbeta ihop ingredienserna tills degen släpper bunken. Jäs i ca 40 min. Knåda med några få tag degen på bänken och forma bullar, hålkakor eller vad du vill ha för festlig form på dina bröd. Lägg dem på plåt och låt jäsa 30 min. Pensla med lite soyamjölk och grädda i 13-15 min i 225°.

4 kommentarer:

Chrille sa...

Det ser ut som bären försöker rymma från ditt bröd O.o

Annars ser det mumsigt ut!

Emeli sa...

Mumsigt :)

Agnes sa...

Hej!

Går det att byta ut melassen mot ytterligare en matsked sirap tror du?

Har förresten precis varit i Bryssel, men hittade tyvärr inga veganska pain au chocolat den här gången heller :( dock speculoos, choklad och fantastiska veganska efterrätter på Dolma (Chaussée d'Ixelles, vid Flagey)!

Anni sa...

agnes: ja det tror jag går bra, kanske att man vill ha en mörkare sirap då. men det går nog bra med vilket som.

åh vad synd. någonstans tycker man ju ändå det borde finnas! jag längtar så till bryssel. hoppas att jag kan ta mig det någon gång inom en ganska snar framtid. :) då ska jag absolut testa Dolma.