måndag 25 april 2011

Knytkalas en Annandag

Lite halvtaskiga bilder från den stora påskknytisen som gick av stapeln igår kväll. På tallriken hittar vi pirog med spenat- och ädelostfyllning, bönsallad med ruccola, citronmarinerad rödlök med zucchini och kidneybönor, smördegsknyten, hemgjorda göttbullar, korv, foccacia, melon- och jordgubbsallad med basilika, potatissallad med äpple, "ägg"röra, paj och linsbiff. Behöver jag säga hur himla fantastiskt gott det var? Nä tror inte det. Rödbetskakan jag hade med mig blev en rejäl hit! Receptet kommer ur boken Två systras söta men har fått lite mindre justeringar. Och som om inte det vore nog fick man även giddig chokladcupcake med marsipanhöna på toppen! Halleluja!

Rödbetskaka med saffransglasyr

  • 4 dl mjöl
  • 3 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk riven muskot
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 tsk no-egg + 6 msk vatten, blandat
  • 3 dl finrivna rödbetor
  • 3 dl hackade valnötter
  • 1 påse malen saffran
  • 200 g creamy spread
  • 2-3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och no-eggblandningen. Tillsätt rödebetor och valnötter och rör ihop. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175° i ca 45 min. Rör ihop ingredienserna till glasyren med elvisp och bred på kakan när den hunnit kallna helt.

2 kommentarer:

ELISE sa...

åh, göttbullar... kan vara det bästa ordet någonsin.

Nej. sa...

Oooh. Kegen är nu testad, och de tolv personer som fick smaka sa samma sak; NAI HIUUUE VAAA GOTT!

Thanku! Bäst bleren!