söndag 26 december 2010

Grönkålspaj med ädelost

Här kommer receptet på grönkålspajen jag gjorde till jul. Tyckte den blev en hit! Och fina blåbärstallriken fick jag av mormor. Det var någon gammal som hon haft länge och när jag tyckte den var fin så fick jag den. En av de bästa julklapparna!

Grönkål- och ädelostpaj
  • 1 förgräddat pajskal (t.ex det här)
  • 1 gul lök
  • 2 hg champinjoner
  • grönkål
  • 300 g tofu
  • 200 g creamy spread ädelost
  • ½ dl havregrädde
  • salt o peppar
Rensa och hacka lök och champinjoner i lagom stora bitar. Fräs i lite olja tills de mjuknar. Skölj grönkålen (svårt att skriva en mängd, men ta så mycket som känns lagom och tänk på att den krymper lite när den blir varm) och skär eller riv den i mindre bitar. Lägg i den i pannan med löken och svampen. Häll på någon matsked vatten eller så och låt kålen ångas och mjukna. Häll sedan detta i ett förberett pajskal. Smula ner tofun i en bunke och blanda med ädelost och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och dekorerar eventuellt med några valnötter. Baka av pajen i 200°C i ca 30-40 min tills den fått fin färg. Ät varm eller förbered innan och ät den sedan kall.

3 kommentarer:

Christian sa...

Skulle funka överbra med filodeg? Måste pröva...

Anni sa...

ja det hade nog funkat alldeles perfekt!

Molly sa...

låter jättegod :)
du får ha en bra nyårsafton! kram