onsdag 9 september 2009

En sur deg.

Har varit sugen på att baka surdegsbröd ett tag nu och häromdagen kändes det som att det var dags att ta tag i det hela. Så jag blandade ihop en surdeg och lät den jäsa över natten. Nästa dag var den bubblig och fin. "Duktig deg" sa jag och matade den med lite mer mjöl och vatten. När jag sedan steg upp nästa morgon var den inte alls lika rolig längre. Mjölet hade lagt sig i bottnen av burken och vattnet låg i ett lager ovanpå. "Ameh" tänkte jag och rörde runt lite så att det blandades. Ett par timmar senare hade samma sak hänt igen. Förbryllad började jag googla för att kolla upp vad det här berodde på, hittade inget. Allas surdegar verkade vara fina och pösiga utom min. Grät en skvätt och hällde sedan ut den för att göra en ny. Med den nya blev det problem redan från början, fick den inte i den konsistens den borde vara och fick hälla i ypperliga mängder extra vatten. Två dagar har nu gått och den har inte jäst ett dugg. Den bara ligger där och är tråkig. Skrattar mig i ansiktet varje gång jag går förbi. Men jag är inte den som ger upp! Snart åker den ut i soporna och om ett tag ska jag ge mig på ett nytt försök, för surdegsbröd ska det bli, oavsett hur lång tid det tar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också börjat med surdegarna. det är riktigt roligt och spännande. Tråkigt att det inte har lyckats för dig än, men du verkar ta det med ro :)

jag har två tips som jag fått höra. det ena är att använda ekologiskt och gärna stenmalt mjöl. denna sort innehåller naturligt mer jäst och går därför lättare att sätta igång. Saltå Kvarn har ett bra utbud av mjöl och de brukar gå att hitta överallt.

Det andra tipset är att mjöl åldras och det blir inte bättre med tiden. Jag har en del gamla mjöler i skåpet, jag tycker att de kan funka att baka bröd på men jag skulle nog inte starta min surdeg på dom.

Hoppas du får igång det till sist. Jag håller på att starta upp min första vetesurdeg nu, hoppas att allt kommer gå vägen, trotts att jag glömde mata den i morse.

/J

Anni sa...

tack så mycket för tipsen! ska nog ta och ge mig på ett nytt försök nu snart. :) och lycka till med vetesurdegen!

Göran sa...

Jag delar dina vedermödor med att tillverka surdeg.
Jag lyckas inte heller.
Är nu övertygad om att jag måste ha nymalet mjöl.