onsdag 6 oktober 2010

Glutenfria scones

Det där med att baka glutenfritt och veganskt kan ju ibland vara lite knepigt, men oftast är det inte så svårt som man tror. Min kompis Kristin som är glutenintolerant (och har en fin glutenfri blogg) brukar ha kesella i sina scones för att de ska hålla ihop och inte smula. Det måste ju gå att få dem fina även på veganskt vis tänkte jag och ersatte kesellan med sojayoghurt och det funkade prima!

Gjorde en kaka med pumpafrön på och i resten av degen blandade jag i hackade hasselnötter och tranbär. Verkligen supergott! Sen hade jag lång söndagsfrukost med italienskaläxa och galet tjocka september- numret av Vogue Italia (som innehåller kanske världens snyggaste modereportage i 3D(!!!)! Ja jag är löjligt lättfascinerad.). Dukade upp creamy spread, blåbärssylt, en röra med creamy spread, rivet äpple och kanel, thé och äppelbitar. Äpplet som jag förövrigt fick med mig hem från kvällspromenaden jag tog på lördagen. Utanför ett hus stod en liten korg med ett dussin äpplen i. Varsågod! stod det på en lapp formad som ett hjärta. Tack! sa jag och stoppade ett litet äpple i fickan.

Glutenfria Scones

  • 4½-5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk psylliumfrön
  • 50 g margarin
  • 1 dl sojayoghurt
  • 1 dl sojamjölk
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och nyp i margarinet. Tillsätt yoghurt och mjölk och rör ihop till en deg. Är den allt för lös och kletig så häll i lite mer mjöl. Dela degen i två och forma två runda, platta kakor. Lägg på en plåt, skär ett kryss över dem och pricka med en gaffel. Grädda i 250° i ca 10 min.

3 kommentarer:

Fido sa...

Åååå va gott så längesen jag åt scones jag dör jag svär.

Anni sa...

vet du hur många gånger jag tänkt bjuda hit dig på scones eller? får ta och göra det.

Emma sa...

Åååh det här såg gott ut :)