söndag 31 oktober 2010

Butternut squash pie

Glutenfri och vegansk paj på butternut squash som tar lite tid att göra men som blir så himlans god att det lätt är värt det! För svårt är det inte. Varken att göra eller äta. Utgick från det här receptet men gjorde lite små ändringar.

Butternut squash pie
  • 1 dl hasselnötter
  • ½ tsk sojamjöl
  • 2 dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk råsocker
  • 1/4 tsk salt
  • 100 g margarin
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1/4 tsk salt
  • ca 400 g silken tofu
  • 1 krm malda nejlikor
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 ½ tsk kanel
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1/4 tsk finriven muskot
  • 1 dl potatismjöl
  • ca 5 dl butternut squashpuré
Börja med att förbereda butternut squashen. Jag använde en hel och fick i slutändan ut ca 5 dl puré av den. Dela den på mitten och skrapa ur kärnorna. Lägg halvorna med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Häll på någon deciliter vatten och sätt in formen i ugnen på 175°C. Efter ca 40-50 min borde squashen vara mjuk. Ta ut den och låt den svalna. Gröp ur fruktköttet, lägg det i en skål och mixa det till en slät puré. Det här kan man förbereda redan dagen innan eller ännu tidigare, då det går bra att frysa in purén.

Gör pajskalet genom att rosta hasselnötterna och mixa dem till mjöl. Blanda i mjölet, sockret och saltet och nyp i margarinet. Knåda ihop till en deg. Plasta in den och låt vila i kylskåp i alla fall en timme. Tryck sedan ut degen i en pajform och grädda i 175°C i ca 10-15 min.

Mixa sockret, saltet och silken tofun i en bunke till en slät smet. Tillsätt kryddor, potatismjöl och butternutpuré. Mixa ihop allt och häll smeten i pajskalet. Grädda i 175°C i ca 40 min tills fyllningen stannat något och pajen har fin färg. Låt kallna och servera med vispad vegogrädde.

4 kommentarer:

Olivia sa...

Nomnom! Vi tänkte baka sötpotatispaj ikväll, men någon gång måste jag testa det här receptet också!

Sofia sa...

Åååh verkar galet gott!

Anni sa...

olivia: mmmm sötpotatispaj, det måste jag med testa nån dag. hoppas receptet kommer upp på bloggen?

Molly sa...

åh, vad god den här pajen lät. måste försöka att hitta en butternut så att jag kan testa, har velat göra en pumpapaj.

du får ha det så bra! kram