söndag 3 juli 2011

Vego i Praha

Innan midsommar spenderade jag, några skolkamrater och en av våra lärare en knapp vecka i Prag för att gå på Prag Quadriennalen, en stor scenkonstfestival som anordnas vart fjärde år. Vi hade det himla, himla fint, åt mycket god mat, gick på opera och balett, såg performances och balla utställningar, vandrade runt i staden, hängde med studenter från Stockholm och Finland, fotade, åkte spårvagn, försökte lära oss tjeckiska, häpnades över alla pampiga byggnader och sov ganska lite. När det var dags att åka hem var man rätt mätt på intryck, men jag hade ändå gärna stannat en vecka till. Eftersom jag hade både min Diana mini och min Nikon FM med mig pallade jag inte packa ner min digitalkamera utan fick klara mig med iPhonen. Filmrullarna är nu inlämnade och blir det några fina bilder kommer även dessa upp här så småningom.
Vad det gällde maten hade jag förberett inför resan med att pricka ut vegoställen på en karta som jag hade med mig vart vi än gick. Dessvärre missade jag ganska många av dem, men de får sparas till nästa gång. Ett par hundra meter från vårt hotell låg Vegan city så dit begav vi oss för lunch första dagen när vi hade checkat in och tagit en snabb vända i kvarterets supermarket.
Man vill ju testa så mycket som möjligt när man har chansen så jag började med Wontonknyten till förrätt. Ganska slajmiga men ingefärssåsen man fick till var himla god.
Efter det tog jag en liten soppa med nudlar och sojakött. Den var inte alls liten. Det var en hel balja med soppa. Likväl kostade den bara 49 tjeckpengar (ca 20 kr) och var superb.
Vår lärare köpte sushi. Och de andra köpte olika sorters grytor. De flesta verkade nöjda med sin mat och även fast lokalen inte var den mysigaste så var det väldigt god mat till ett schysst pris med stora portioner.
Efter lunchen åkte vi för att hämta våra "festivalpass" och passade även på att hänga lite i Sveriges nationella monter där de hade invigning, bjöd på sill och nubbe och spelade på ett litet trumset av glas.
Sen vart det bråttom för vi skulle till Stavovské divadlo för att se Così fan tutte. När vi kommit fram gick vi ett varv i området för att se om vi kunde hitta något att äta och lyckligtvis sprang jag rakt på Country Life där man plockar mat från en buffé och sedan betalar för vikten på maten. Vi köpte med oss varsin låda och satte oss på en trappa vid teatern och mumsade i oss. Operan var fin, men vi var alla supertrötta och de flesta nickade nog till en liten stund i slutet av sista akten.

Country Life besökte jag sedan två gånger till under mitt besök. Inte särskilt revolutionerande men mycket gott! Pizzan var en favorit.Uppe på taket till Veletrzni palace där den stora internationella mässan och studentmontrarna höll hus fanns en Fly bar. Det var mulet och lite kallt när vi satt där uppe men utsikten var topp.
Både jag och mina kära vän Kiki tycker att något av det bästa när man åker utomlands är att hänga i mataffärer. Här har vi vegohyllan i en supermarket som jag glömt namnet på. Jag ville hemskt gärna köpa med mig allt men det gick ju dessvärre inte att släpa på det i värmen. Fick dock med mig körsbärsyoghurten nedan som kanske egentligen var en dessert och som tyvärr inte var särskilt god.
Hallon- och passionsyoghurten hittade jag i Country Lifes lilla ekoaffär. Finfin!
Har de inga roliga vegorätter på menyn får man komponera ihop en egen. Här köpte jag en sallad, en tallrik grillade grönsaker och lite bröd till det.
Sen gick vi på stadsvandring. Karlsbron var trist så vi lekte med våra iPhones istället.
Slutsats av detta: Åk till Prag. Där är galet fint. Särskilt de judiska kvarteren. Hotell med ett litet kylskåp på rummet är alltid bra för då kan man förvara sojamjölk och yoghurt där att ta med till frukostbuffén. Ha gärna med dig en liten ordlista eller skriv en egen över vad t.ex mjölk och ägg och sådana grejer heter på tjeckiska. Kollar man upp lite olika vegorestauranger innan behöver man definitivt inte gå hungrig. Heja Prag!

7 kommentarer:

More Sunshine, Light Breeze sa...

Ah! Den där hallon&passionsfruktssoyghurten som jag ckså hittade när jag var i tyskland! Vad tyckte du om den? Tyckte själv att den var sjukt god o snäppet krämigare än de flesta soyghurtar jag käkat.. eller så tyckte jag bara det för att jag var så hungrig o sugen när jag åt den, vem vet...

Anni sa...

ja den var väldigt god! tycker nog nästan att sojade gör de bästa yoghurtarna. har du smakat den med citron? suverän!

cecilia sa...

Oj, ser ut som en fantastisk resa! Massor av smarrig mat.

Jag älskar också att gå i matbutiker utomlands :) har haft lite svårt att förklara detta för andra så känns bra att höra att vi är flera :)

More Sunshine, Light Breeze sa...

oj, nej den har jag inte smakat.. finns den på aphuset? eller var hittas den? måste testas

Anni sa...

cecilia: hihi det är ju så roligt! när man hittar konstiga grejer eller bara helt vanliga saker men i annorlunda förpackningar.

more s: ja precis, de brukar ha ganska många sojade-sorter på astrid!

Anonym sa...

jag kan rekommendera restaurangen lehka hlava också! riktigt trevlig vegetarisk. ligger nära karlsbron. jag åt en sjukt god pasta med tofu och gräddsås!!!! och så himla himla mysigt.

Anni sa...

anonym: jaa, verkligen synd att jag missade lehka hlava, det verkade riktigt najs. får ta det nästa gång!