tisdag 12 juli 2011

Havregryn till frukost

Det här är vad jag äter till frukost för tillfället. Det har liksom blivit så, nästan varje dag i en vecka nu. Första gången med någon slags skräckblandad förtjusning. Är det gott? Eller är det ganska äckligt? Bäst att prova en gång till. Jag kom tillslut fram till att det var gott och har sedan fortsatt ett par dagar till. Vad är det då? Jo, det där som jag läst om runt om på diverse matbloggar den senaste tiden. Mest amerikanska. Overnight Oats. Helt enkelt havregryn som får ligga i vätska över natten och därmed mjukna och bilda en rå gröt som man kan klämma i sig till frukost. Här är ett recept. Här är ett annat. Och här är ett tredje. Jag brukar använda både lite yoghurt och en del mjölk, tycker det blir godast så. Smaksätt med vad du vill. Frukt och bär och kryddor och frön och nötter. I skålen på bilden använde jag överblivna, mosade vinbär. Suveränt!

Om två veckor drar jag till Oslo i ett par dagar. Är det någon som har tips på bra matställen eller roliga vegoprodukter man inte får missa när man är i Norge så lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anni! Vilken fin blogg du hade! Jag har dock tre frågor till dig efter att ha läst 5 sidor i bloggen:

1. Jag har sett att du äter bröd ute och bland annat på restaurangen i Prag där du fick "göra din egen veggiemat" - är inte det mjölk/filmjölk oftast i bröd?

2. Är du helt VEGAN eller är du VEGETARIAN som GILLAR veganskt? :p

3. På påskknytiset ni hade, är det inte animaliskt i ädelosten då?

Skitbra blogg, ska själv följa den! Kram :)

Anni sa...

hej!

vad roligt att du hittat hit och att du gillar bloggen! :) hoppas du kan ha nytta av den. nu över till svaren:

1. allra oftast är bröd bakat på vatten. självklart kan det dock vara mjölk eller filmjölk i, vill man vara säker är det bäst att fråga.

2. jag är lakto-ovo-vegetarian men äter mest veganskt. en vegan som "fuskar" med ägg och mjölk ibland kan man väl säga. på bloggen försöker jag dock köra helveganskt (med ett fåtal undantag) för att jag vill visa att det inte behöver vara så komplicerat med veganmat utan att man lätt kan välja bort animaliska produkter om man vill det. vilket jag förstås tycker att fler borde göra oftare med tanke på etiska-, miljö- och hälsoskäl.

3. det finns vegansk ädelost att köpa. tofuline har t.ex en creamy spread med ädelostsmak. det smakar förstås inte som icke-vegansk ädelost men är rätt mumsigt ändå!

hoppas du är nöjd med svaren och att vi hörs igen! kram!