måndag 14 december 2009

Ni hao

När jag var liten var en av favoriträtterna där hemma mammas kinagryta. Den var sådär lite exotisk med soya och bambuskott och böngroddar. Sånt som kineserna äter. Kinamat. Det är nog mitt bästa ord. Den här grytan påminner faktiskt inte alls om mammas, men den innehåller kinafärs så den får heta så ändå.

Annis kinagryta (3-4 port)
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • ca 10 brysselkål
  • 1 burk kinafärs
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk mangochutney
  • 2½ dl havre-/soyagrädde
  • 1 liten burk majs
Hacka lök och vitlök och fräs i olja tills de mjuknat. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär av ändarna. Dela i halvor. Skär paprikan i bitar och häll ner den och brysselkålen i grytan med lök. Häll av vätskan från kinafärsen och skär den i mindre bitar. Lägg i grytan och låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kryddor och mangochutney och rör runt. Häll i grädden och majsen och låt allt koka upp och bli varmt. Servera med ris eller något annat gott.

4 kommentarer:

Sandra sa...

Såg smarrigt ut. :)
Men vad är egentligen kinafärs? Har jag aldrig hört talas om..

Anni sa...

kinafärs är gjort av vetegluten. proteinrikt! finns att köpa i vanliga matbutiker. :)

http://www.mrschengs.com/produkter/groensaker/kinafaers/

Chrille sa...

Har prövat att göra en wok på kina färs och kunde tyvärr inte komma över att den kändes ganska flottig, men jag tog mig varken tid till att pressa ut vätskan ur bitarna, eller att ölja ett recept, så med ett glatt smil får jag väll försöka igen då! (För den ser ju göddi ut!)

Anni sa...

ja, det hjälper nog om man pressar ur den. tycker absolut att du ska göra ett nytt försök! sen är det väl inte det mest fantastiska jag ätit, men ändå helt okej.