tisdag 22 december 2009

Chokladtårta

Mammas tårta! Blev kalas. Utgick från recept ur Vegan cupcakes take over the world när jag gjorde ganachen och moussen, men ändrade lite på mängderna.

Mandelbotten
  • 500 g mandelmassa
  • 1 msk havregrädde
  • 2 msk vetemjöl
Riv mandelmassan och blanda med havregrädde och vetemjöl. Tryck ut i en smord och bröad form med avtagbar kant. Grädda i 175° i ca 15 min. Låt kallna.

Apelsinchokladganache
  • 100 g choklad
  • 1 msk sirap
  • ½ dl havregrädde
  • finrivet skal från 1 apelsin
Hacka chokladen fint och häll i en skål. Värm upp havregrädden, men låt den inte koka. Häll grädden över chokladen och rör runt så att chokladen smälter. Tillsätt sirap och apelsinskal. Rör ihop till en jämn kräm och bred över tårtbottnen. Låt kallna.

Chokladmousse
  • 400 g silken tofu
  • ½ dl soyamjölk
  • 2 msk sirap
  • 300 g mörk choklad
Mixa (i matberedare eller med stavmixer) silken tofu med mjölk och sirap. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt den svalna ett par minuter. Häll sedan ner den i tofusmeten och mixa tills allt blandats och blivit en härlig kräm. Bred ut över kakan och låt stå kallt i minst en timme.

5 kommentarer:

Emeli sa...

Oj, den verkar underbar Anni!

Anni sa...

det var den! hihi svårt att misslyckas när man tar till det gamla chokladmousse-knepet.

Chrille sa...

Vadfalls? Tårtor till jul? BLASFEMI, HEDNING! Eller inte, men lite förvånad blir man allt, Varför denna tårt-attack? Men annars ser den ju göddig ut, Choklad kan ju inte bli dålig... oftast

Anni sa...

tårtan var ju inte till jul utan till min mammas födelsedagskalas! så då är det ju okej. och nä, choklad slår nog aldrig fel.

Anonym sa...

Ser dödligt god ut!