måndag 25 april 2011

Citronglass med salvia och hallonrippel

På påskafton fick jag besök av mamma och ställde då till med en liten påsklunch. Vi åt paj med diverse tillbehör, som det nog allt ska bloggas om senare. Till efterrätt blev det glass med inspiration från en gelato som mamma köpte när vi var i Rom för två år sedan. Hallon och salvia. Lite citronsmak blev det också. Utgick från grundrecept på glass från bästa Glass mot glass.

Citronglass med salvia och hallonrippel
  • 1,5 dl sojamjölk (jag använde Alpros blå)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde (jag använde Gogreens)
  • 0,5 dl citronsaft
  • skal från ½ citron, finhackat
  • ca 10-15 salviablad, hackade
  • 2 dl frysta hallon
  • ett par matskedar florsocker
Värm mjölken och sockret i en kastrull tills sockret smält, men koka inte. Ta av kastrullen från spisen och rör i den kalla grädden och sedan citronsaften. Vänd ner citronskal och salvia. Låt smeten svalna och ställ sedan in den i kylen tills den är riktigt kall. Kör den sedan i glassmaskin till önskad konsistens. Mixa hallonen med lite florsocker och eventuellt lite citronjuice till en slät massa. Varva citronglassen och hallonmixen i en glassburk och ställ in i frysen en stund.

6 kommentarer:

Tant Sara sa...

Åh vad gott det ser ut =)

Chinaboy sa...

Hi5, ser gydde ut!

Cecilia sa...

Å, jag vill smaka nu! Frågan är om jag hört något så gott i glassväg nånsin?

Men du, vad perfekt att du länkade till ett Rom-inlägg! Funkade det OK att va veggis där? Jag har lusläst happy cow, så jag har lite koll, jag menar mest allmänt. (ska på Romsemme snart)

Anni sa...

cecilia: ååh vad avundsjuk jag blir, rom är fantastiskt! jag fuskade en del med veganismen när jag var där. åt en del pizza och pasta med ost t.ex. så jag har inte riktigt koll på veganutbudet dessvärre. men i mataffärerna har jag för mig att det fanns ganska gott om sojayoghurt, mjölk osv och på de flesta gelaterierna fanns det antingen sorbet eller sojaglass man kunde äta. (inte för att man kanske ska leva på glass) hoppas du hittar några bra ställen iaf, så får du gärna dela med dig sen!

cecilia sa...

Tack, Anni, då vet jag att jag kan äta glass iaf :) nej, men jag har kollat lite matställen så det ska nog funka skapligt.
Vad skönt (eller vad man ska säga) med nån som fuskar lite oxå. Jag har själv blivit slappare än jag var de första åren men upplever ibland missnöje om jag skriver om det på bloggen. E-nummer i matfärg t ex. Men hur många veganer kollar e-nummerna i sina kläder och tatueringar t ex. Jo säkert några. Nåväl, tack så länge. Romrapport kommer säkert :)

Cecilia sa...

Jag tror också att det är mer hållbart i längden (generellt) om man inte känner att man Aldrig Mer kan äta vissa saker som det inte finns veganalternativ till, eller om det inte är ett tillräckligt bra alternativ. Hade det varit som t ex i New York där det finns alternativ till precis allt, och massor av uteställen att gå till, då hade det ju varit mycket lättare. Det är väl när man bloggar om det som man lätt blir dömd för det och ses som fuskvegan, så ibland tänker jag att det kanske vore bättre att inte kalla sig vegan och ha ryggen fri. Men jag tänker att någon nytta gör man väl ändå även i fuskfacket. Och det var bl a därför jag började blogga, för att visa på att det inte måste vara så konstigt eller svårt som ickeveggisar kanske tror.