tisdag 27 april 2010

Pain au chocolat

Stiga upp klockan 8 och ge sig ut på stan. Höra morgontrafiken brusa. Känna doften av nybakat inne på bolangeriet. Bonjour madame! Un pain au chocolat s'il vous plait. Fippla i en evighet med euromynten tills man hittar rätt. Merci beaucoup. Au revoir! Pinna hem till frukostbordet med solen i ögonen och den prasslande papperspåsen i handen. Äta juice och macka och kanske lite yoghurt innan det är dags att hugga in på dagens höjdpunkt. Frasig smördeg och mörk choklad. Sen är man mätt och belåten och kan spendera resten av dagen med att titta igenom puddinghyllan på Carrefour, chilla i Parc de Bruxelles, äta lunch på Den Teepot och choklad från Pierre Marcolini, titta på utsikten vid Place Poelaert, hänga på Grande Place, se bra band på Botanique, fnissa åt namnen på metrostationerna och ha det allmänt fint. Ja, så kan det va. En dag i Bryssel. Meeeen är man fattig student och det ligger askmoln över hela himlen får man stanna hemma och baka egna chokladbröd. Funkar ju det med.

Pain au chocolat (8 st)
  • Två rullar fryst smördeg
  • 75 g choklad
  • 100 g mandelmassa
Rulla ut smördegen och dela varje bit i fyra delar. Kavla varje bit lite lätt så att den blir rektangulär. Strö riven mandelmassa och grovt hackad choklad över degen och rulla ihop från kortsidan. Lägg på bakplåtspapper med skarven neråt. Pensla eventuellt med lite soyamjölk. Grädda i 200° i ca 20 min. Låt svalna, lägg upp på ett fat och sikta över lite florsocker. Ät och prata franska.

11 kommentarer:

Linnea sa...

Haha, var helt övertygad om att du var nya Amelie ett tag där! Ser jävligt tasty ut också.

Agnes sa...

Åh, men var hittar du veganska pain au chocolat i Bryssel?!

Cecilia sa...

Noms! Fantastiskt och enkelt. Måste provas.

Chrille sa...

Måste.... pröva... *droool*

Anni sa...

agnes: det har jag tyvärr ingen aning om. nästa gång jag åker dit ska jag försöka hitta! måste ju finnas nånstans.

More Sunshine, Light Breeze sa...

åh! det där käkade jag ibland hos min mamma när jag var liten :) så himla gött! fast vi körde nog utan mandelmassa tror jag.. anywho, väcker fina minnen kanske borde göra sånna igen nån dag!

Agnes sa...

jag har letat i ett år men det närmaste jag har kommit var en inplastad vegancroissant från Dolma som hade en underlig bismak av syntetisk citron :(

lova att rapportera om du hittar!

Anni sa...

åh vad trist! man borde kanske ta och starta ett vegancafé där. bor du i bryssel? har du några andra bra bryssel-vegantips? :)

Agnes sa...

jag bodde där ett år, tyvärr inte längre! mina bästa tips är nog Dolma för middag (underbar buffé!), La Saga (lunch och fika) och Indochine, som inte är vegetarisk men har mkt gott veganvänligt. Och speculoos-kakor är ju veganska:)

Blev väldigt nostalgisk av att läsa ditt inlägg, kul att läsa så positivt om Bryssel, EU har ju verkligen gett det ett dåligt tråk-rykte...

Anni sa...

härligt, härligt! ska testa de ställena nästa gång jag åker dit. :)

ja, visst är det så! folk blir alltid förvånade när jag säger att jag vill flytta till bryssel. de skulle bara veta vad de missar.

Anonym sa...

Hej. Såg din blogg, mycket roliga och veganska recept. Jag är värd på vegan.ifokus.se, det vore roligt om du kunde höra av dig om du vill att jag länkar till din blogg.

MvH Oscar

muu_86 (a) hotmail.com