söndag 25 oktober 2009

Peezza.

Pizza måste väl ändå vara det bästa som finns? Jag gjorde rejält med deg så att jag kunde grädda mig en pizza direkt och sedan stoppa fem ogräddade bottnar i frysen som bara är att ta fram när man är hungrig och inte orkar laga mat. Toppade med chilisås, champinjoner, zucchini och pesto. NOM!

Pizzadeg (ca 6 portionsstora pizzor)
  • 13½ dl vetemjöl
  • 3½ dl dinkelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 påse torrjäst (12 g)
  • 1 msk råsocker
  • 6½ dl ljummet vatten
Antingen kan du blanda mjöl och salt direkt på köksbänken och forma en krater med en grop på ca 20 cm i mitten, men är du lika klantig som jag så gör det i en bunke istället. Annars slutar det bara med att hälften av degvätskan rinner ner på golvet. Rör ut jästen och sockret i vattnet och låt stå ett par minuter. Häll sedan vätskan i mjölgropen. Rör med en gaffel ner mjöl från kraterns väggar så att det blandas med vattnet. När degen har gått ihop så är det dags att knåda den rejält så att den blir smidig. Strö lite mjöl över degen, täck den med plastfolie och låt den vila i 15 minuter i rumstemperatur. Dela degen i så många bitar som du vill ha pizzor. Kavla ut och lägg varje pizza på en bit folie som man smörjer in med olivolja och strör lite mjöl på. Vill man förbereda kan man sedan strö lite mjöl över varje pizzabotten och stapla dem ovanpå varandra, täcka allt med plastfolie och ställa in dem i kylen tills det är dags att använda dem. Toppa med valfria goda grejer, lägg pizzan på ett ugnsgaller och grädda längst ner i ugnen i 250° i 7-10 min tills pizzan är gyllengul och frasig. Kräng!

2 kommentarer:

Accurate sa...

Ett tips, det funkar med spenat och/eller morot på pizza också! så gott!

Anni sa...

ja särskilt spenat är ju supergott! :)