söndag 15 mars 2009

Bananpannkakor med vaniljglass och jordgubb- & limesås.

Det är ganska ofta som jag får en storslagen idé om vad jag ska laga. En tårta med sån här och sån där fyllning eller en soppa med de och de ingredienserna osv. Det är också ganska ofta som det går lite snett. Just denna dag hade jag fått en vision om varma bananpannkakor, hemlagad vaniljglass och ljummen jordgubbssås med smak av lime. Yummie! Att skålen till glassmaskinen var tvungen att stå i frysen i 8 timmar visste jag mycket väl, men jag tänkte att "eh 6 timmar räcker väl". Nej. Jag satte igång glassmaskinen och började under tiden steka pannkakorna. När de så var klara tittade jag till glassen och den var ungefär lika fast i konsistensen som mjölk. Dvs inte alls. Så det fick bli att cykla till ICA och köpa färdig glass. Väl hemma hade pannkakorna blivit lite lagom halvkalla och sladdriga. Det är ungefär då man vill slänga ut allt igenom fönstret. Men vi åt och Jonas tyckte det var gott! Och såsen blev jag faktiskt nöjd med.

Bananpannkakor
  • 3 välmogna bananer
  • 3 dl soyamjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • ½dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk flytande margarin
Mosa bananerna och blanda dem med hälften av mjölken. Rör ihop de torra ingredienserna och häll i dem i banansmeten. Vispa samman till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och margarinet. Låt smeten svälla ett par minuter. Stek på medelvärme.

Jordgubb- & limesås
  • 5 dl jordgubbar
  • skal av 1 lime
  • saft från ½ lime
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk potatismjöl
Om du använder frysta jordgubbar så låt dem tina och skär dem sedan i bitar. Lägg dem i en kastrull med limesaft och skal, vaniljsocker och råsocker. Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ett par minuter tills jordgubbarna kokat sönder. Sila såsen och skumma av den. Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll ner det i jordgubbsåsen i en fin stråle. Värm upp igen så att den tjocknar. Blir såsen för tjock så tillsätt lite mer vatten. Servera varm eller kall.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg jättegott ut!
Ska nog prova att göra den där såsen nån gång. :)

Adde sa...

Oj, vad snyggt runda glasskulorna blev!

Anni sa...

adde: knepet är glasskopa med "uttryckare"! :)