tisdag 6 december 2011

Huset 2011

I lördags började förberedelserna inför 2011 års stora pepparkakshusbak. Jag satte världens största deg som dagen efter förvandlades till ett hus (eller rättare sagt en scen) prytt av krokodiler, dansande rymdvarelser, en julgris, Charlotte Perelli och (givetvis) Christer Fuglesang.
Efter ett par timmar ivrigt kavlande gav vi upp (med ungefär hälften av degen kvar), tog en matpaus och började sedan att bygga.
Receptet fick jag förra året av en kollega som mycket sorgligt gick bort för ett par veckor sedan. Det går inte att halvera sa han, så orkar ni inte baka ut all deg kan ni skänka en del till era nära och kära. Jag bytte smör och vispgrädde mot vegovarianter och tillsatte en tesked malen pomerans.

Jonas gammelpepparkakor (ca 400 st)
  • 3 dl mörk sirap
  • 630 g socker
  • 425 g margarin
  • 2 msk ingefära
  • 2 msk nejlika
  • 2 msk kanel
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk pomerans
  • 1100 g vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 3 dl vispgrädde (ovispad)

Värm sirap, socker, margarin och kryddor. Låt sjuda ett par minuter. Ställ att svalna till ca 50˚. Rör ihop mjöl och bikarbonat. Vispa grädden och ställ åt sidan. Rör i sockersmeten i mjölet och arbeta ihop degen. Blanda i den vispade grädden. Låt degen stå tills nästa dag i rumstemperatur. Kavla degen tunt och måtta ut kakor. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min i 200˚.

2 kommentarer:

Oköttsliga lustar sa...

Det är så kul med pepparkakshus! Mitt finaste gjorde jag ett år när jag bara skar ut bitar på måfå, och senare byggde ihop det till ett fantastiskt kråkslott med obscena mängder glasyr. Er scen med krokodiler och Krister går verkligen inte av för hackor den heller!

Anni sa...

ja, jag tycker det är ett vinnande koncept! skära ut bitar och sen se vad man får ihop av det. vi har lyckats få ihop mycket spännande kreationer på det viset. :)