

Jonas gammelpepparkakor (ca 400 st)
- 3 dl mörk sirap
- 630 g socker
- 425 g margarin
- 2 msk ingefära
- 2 msk nejlika
- 2 msk kanel
- 1 msk kardemumma
- 1 tsk pomerans
- 1100 g vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 3 dl vispgrädde (ovispad)
Värm sirap, socker, margarin och kryddor. Låt sjuda ett par minuter. Ställ att svalna till ca 50˚. Rör ihop mjöl och bikarbonat. Vispa grädden och ställ åt sidan. Rör i sockersmeten i mjölet och arbeta ihop degen. Blanda i den vispade grädden. Låt degen stå tills nästa dag i rumstemperatur. Kavla degen tunt och måtta ut kakor. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min i 200˚.
2 kommentarer:
Det är så kul med pepparkakshus! Mitt finaste gjorde jag ett år när jag bara skar ut bitar på måfå, och senare byggde ihop det till ett fantastiskt kråkslott med obscena mängder glasyr. Er scen med krokodiler och Krister går verkligen inte av för hackor den heller!
ja, jag tycker det är ett vinnande koncept! skära ut bitar och sen se vad man får ihop av det. vi har lyckats få ihop mycket spännande kreationer på det viset. :)
Skicka en kommentar