måndag 13 juni 2011

Examenskalasande del 1

Vi börjar väl från början? I måndags kom släkten hem till oss för att fira min examen och vi började kalaset med en ordentlig tårta till tre-fikat. Choklad och hallon är nog en av de bästa kombinationerna. Möjligtvis efter choklad - mandel - körsbär - mint. Det ska jag ha i min nästa tårta.

Choklad och hallontårtaGör två satser av chokladcupcakereceptet och häll i två stycken runda springformar med 23 cm i diameter. Grädda i 175° i ca 30 min. Låt kallna helt.

Hallongrädde

  • 100 g hallon
  • florsocker
  • potatismjöl
  • 3 dl vispgrädde (jag använde Carlshamns)

Värm hallonen i en kastrull och pudra över lite florsocker och potatismjöl. Ta dock inte för mycket florsocker, det ska fortfarande vara syrligt! Mosa hallonen med en sked och låt allt puttra ihop. Låt blandningen kallna ordentligt innan den blandas med grädden. Vispa tills det blir ordentligt fluffigt.

Chokladgrädde

  • 75 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde (jag använde Carlshamns)
Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna ett par minuter. Vispa upp grädden och tillsätt sedan chokladen. Vispa allt fluffigt.

Bygg ihop tårtan genom att dela de två tårtbottnarna på mitten, så att du får fyra bottnar. Lägg sedan ihop tårtan såhär: Botten - hallongrädde - botten - chokladganache - botten - hallongrädde - botten. Täck sedan tårtan med chokladgrädde och dekorera med lite sparad hallongrädde, några hallon, mörk och vit choklad. Succé!

9 kommentarer:

nina sa...

Oh, ser helt galet gott ut!

Räcker en muffins sats till två bottnar eller behöver jag öka receptet?

Anni sa...

Javisst, en sats räcker till två bottnar. Eller tre om du skär dem tunnt. Jag använde en vanlig rund springform på 23 cm i diameter. :)

More Sunshine, Light Breeze sa...

Jädrar i min lilla låda vad gött det verkar!

Anni sa...

nina: jag missförstod dig nog lite, hade skrivit ganska otydligt insåg jag nu. men ja, du ska göra dubbel sats av smeten för att få två kakor som du sedan delar på mitten så att det blir fyra bottnar totalt.

more s: det vill jag lova att det var!

ida sa...

åhååå ja det var vi! jag tänkte att det nog var du också men var jätteosäker så vågade inte heller riktigt haha. men vi hade det superfint i malmö och kakorna var JÄTTEGODA!!! :) den här ser också sjukt god ut!

nina sa...

Tack! Den här kommer jag testa snart! Jag är toksugen!

Anonym sa...

Ser helt fantastisk ut.

Niklas sa...

Heej, håller precis på o gör en sån där tårta :)

Anni sa...

hej niklas! härligt att höra, hoppas den blir bra! du får gärna dela med dig av en bild sen. :)