söndag 25 juli 2010

Hej söndag, vad bra du är!

Det blåser storm ute och jag har strumpor på mig utan att svettas!

Lasagne (6-8 port)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • 2-3 morötter
  • ½-1 tsk harissa
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl röda linser
  • 500 g krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • salt o svartpeppar
  • 25 g margarin
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl växtmjölk
  • 100 g fryst bladspenat
  • salt, vitpeppar och riven muskot
Finhacka och fräs lök och vitlök på medelvärme. Riv zucchinin och morötterna på den grova sidan på rivjärnet och låt dem mjukna i grytan med löken. Rör i harissa och tomatpuré och tillsätt sedan linser, krossad tomat och vatten. Låt allt koka ihop på ganska låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet. Vispa ner mjölken. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme ett par minuter. Rör ner spenaten och smaka av med salt, peppar och muskot.

Varva såserna med lasagneplattor. Jag la även några aubergineskivor under det sista lagret med spenatsås. Toppa eventuellt med riven sojaost, vegansk parmesan eller b-jäst och lite olivolja. Grädda i 175° i ca 40 min tills lasagneplattorna blivit mjuka.

2 kommentarer:

Linnea sa...

Haha, jag har också strumpor på mig för första gången på hela sommaren typ!

Det ser rejält gott ut. Måste provas, men får bli till hösten när vi flyttar till lägenhet med ugn. Första gången jag hör talas om harissa också! Vad mer för användningsområden har det? Couscous läste jag, men det kan ju inte vara allt.

Anni sa...

harissa brukar jag oftast använda när jag gör grytor och tomatbaserade såser. blir dock inte så ofta för jag brukar glömma bort tuben som ligger i kylskåpet. men det är gott! fast starkt, så det gäller att använda med måtta. :)