tisdag 3 december 2013

Saffransgifflar med apelsin och pistage

På lördag (den 7 december) så blir det Vegomässa för hela slanten här i Malmö! Som tidigare nämnt kommer Kotten vara där och spatsera runt bland utställarna, lyssna på föredrag och äta goda grejer men jag kommer också att vara en av bloggarna som bakar kakor som säljs till förmån för organisationer och kampanjer vi själva valt. Även Vegankrubb och Gaashud kommer fixa finfina bakverk! Här kan man läsa lite om mig och mitt bidrag. Det blir pistagemazariner med saffransglasyr och pengarna för kakan går oavkortat till Djurhemmet Tigerharen. Just pistage och saffran är en kombo som jag snöat in på för tillfället, så vid lussebaket i söndags fick det även bli gifflar där dessa smaker kunde få umgås lite mer. Receptet på mässmazarinerna kommer upp här på bloggen nästa vecka någon gång!
 Saffransgifflar med apelsin och pistage  (ca 30 st)
  • 5 dl sojamjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 2 paket saffran
  • 175 g rumsvarmt margarin
  • ca 1,5 l vetemjöl
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 apelsin
Värm mjölken till 37° och slå den över jästen i en bunke. Rör i salt, socker och saffran. Saffranet får gärna dra ihop med lite socker och en tesked rom en stund innan. Häll i lite av mjölet och blanda runt. Klicka i margarinet i små bitar och tillsätt mer mjöl. Knåda ordentligt en stund. Låt degen jäsa i ungefär en 45 minuter. Fixa under tiden fyllningen. Rosta pistagenötterna i en het torr panna, låt svalna och hacka dem lite halvgrovt. Riv mandelmassan och blanda med pistagen, finrivet skal och en skvätt saft från apelsinen. När degen jäst klart stjälper du upp den på mjölat bakbord och knådar ihop den en sväng. Kavla ut degen och skär den i trianglar såhär som Pain de Martin gjort med sina croissanter. Lägg en klick fyllning på den breda sidan av varje triangel och rulla ihop så att den smala änden hamnar under giffeln. Böj eventuellt till ändarna lite för att få en mer hornlik form. Pensla med sojamjölk och skjutsa in dem i ugnen på 250°. Grädda i ca 7-10 min eller tills de fått fin färg. Du kan också låta bli att pensla dem med mjölk och istället ha på lite smält margarin när de är färdiggräddade och sedan doppa dem i lite strösocker. Bjud in till fika och lyssna på några svängiga jullåtar.

Inga kommentarer: