måndag 26 augusti 2013

USA 2013: San Francisco

 En regnig eftermiddag korsade vi Golden Gate och körde in i Saaaaan Fran.
I städerna där vi stannade mer än en dag (Seattle, SF och NYC) hyrde vi lägenhet/hus via airbnb. Just lägenheten i San Fran var inte så rolig och låg tyvärr i de tråkiga turistkvarteren nära Pier 39 men de andra ställena var riktigt bra. Dessutom är det ju super att kunna laga mat hemma ibland när man är sugen på svennefrukost eller inte vill betala dyra pengar för att äta ute varje dag. Jag köpte sojachorizo på Trader Joe's som hamnade i en pastasås en dag. Där är de bra på att märka ut veganska varor och på deras hemsida finns en lista på alla deras veganska produkter.
Dåligt med sjölejon, blåsigt gråväder och mycket turister runt Pier 39 men vi var rätt glada ändå. Hängde runt ett tag på Musée Mécanique och gjorde av med småpengar på roliga arkadmaskiner.
Tog ett kaffestopp på Vesuvio som varit tillhåll för konstnärer, poeter och musiker sen Beat-tiden. Bartendern var sur men lokalen var mörk, murrig, mysig och full av saker att titta på. En man som satt själv i ett hörn med en kopp kaffe ritade av oss i smyg och gav oss sedan bilden plus en lång historia om hur hans farfar/morfar flyttat från Sverige till USA.
Fortsatte in i China town där vi shoppade roligheter i affär med tusen prylar och åt sjukt sunkig mat på något dumplingställe.
Gungade i finansdistriktet.
Snyltande lite på Starbucks wifi och promenerade sen längs Mission street för att ta oss till Gracias Madre där vi tänkt äta kvällens middag. Undrade vart sjutton det där fina San Francisco som man sett i filmer egentligen låg, för det hade vi knappt sett röken av under dagen. Vi blev nog även alla lite chockade över den enorma hemlösheten som finns i staden.

Väl framme på Gracias Madre var det fullt av folk och vi stod i baren i 40 minuter innan vi fick ett bord. Hungriga som vargar beställde vi in mat som var galet god men som inte alls gick att ge rättvisa när jag försökte fota den i den skumma belysningen. Jag åt en platillo de legumbres (översta bilden) med sauteerade champinjoner, grönkål, ris och bönröra. Till det fick man tre majstortillas. Allt på menyn är veganskt och kändes tusen gånger fräschare och mycket roligare än det mesta av den övriga mexikanska maten vi åt på resan.
Trotts proppmätt mage var jag och en av vännerna tvungna att dela på en chokladkaka med kakao-kanelsås och rostad kokosglass. Mådde sedan illa resten av kvällen på grund av total paltkoma.
Nästa dag blev det pannkakor till second breakfast på ett ställe där man fick gå igenom köket för att komma till toaletten.
Vi traskade Haight street ner och insåg att det var här det var, det där SF som man sett på film. DÖFINT.
 Landade på fina The Ice Cream Bar där de bland annat tillverkar sin egen läsk.
Där blev det burgare på svarta bönor med rödbetssallad till lunch. Tyvärr ej vegansk.
Tog en kula vegansk kokosglass med chokladkross och rostad mandel till efterrätt. Lite tjatigt att all vegansk glass jag åt var gjord på kokosbas, men god var den ju ändå. Synd också att jag inte fick med den tjusiga personalen på bild.
Efter maten tog vi bussen till stranden där dimman låg tät. Tog ett snabbt dopp i Stilla havet (!!) och vilade lite i sanden innan vi åkte tillbaka till stan, gick på ball tikibar, åt libanesiskt på Mazzat och spelade biljard.

Ett lyft i en backe och sen for vi vidare.

Inga kommentarer: