lördag 22 oktober 2011

Cheesecake med lime och jordgubb

Nej men hallå, så här kan jag ju inte göra. Ni vet i somras när jag tagit min examen och firade detta lite med släkten så bakade jag ju en så satan i gatans god cheesecake och så går jag här och bjussar inte med mig av receptet, va är de för stil? Får det allt bli ändring på. Basen till receptet kommer från Bitter Sweet men jag valde att göra den mer traditionell med digestivebotten och att friska upp den med lite lime. Nu är det ju inte jordgubbssäsong längre men jag kan tänka mig att det även passar fint med t.ex blåbärssylt på toppen. Limecheesecake med jordgubbar
  • 200 g digestivekex
  • 25 g margarin

  • 300 g fast silken tofu
  • 400 g creamy spread
  • 1,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • finrivet skal från 3 lime
  • saft från 1 lime
  • ½ dl sojayoghurt
  • en nypa salt
Krossa digestivekexen och blanda med smält margarin. Tryck ut blandningen i en paj- eller springform. Baka av i 175° i ca 10 min tills den fått lite färg. Tag sedan ut och låt svalna något. Pressa ur vattnet ur tofun. Mitt favoritsätt är att vira in tofun i hushållspapper och sedan snurra in den i en handduk. Ställ något tung ovanpå paketet och låt stå i 10-15 min. Mixa sedan tofun med övriga ingredienser. Häll smeten över digestivebottnen och grädda i ca 45 min tills den börjar släppa runt kanterna. Den ska fortfarande vara ganska dallrig i mitten då den stelnar till sig ytterligare när den kallnar. Låt cheesecaken vila gärna 12-24 timmar, men minst i 3. Garnera med skivade jordgubbar och smält vit choklad.

4 kommentarer:

Tant Sara sa...

Fast, silken tofu. Vilket märke närmre bestämt faller in under den beskrivningen?

Anni sa...

jag tror att jag använde mori-nu. jag brukar mest köpa silken tofu i asiatiska affärer, av varierande märken, och på dem brukar det oftast stå "firm" eller "soft". vet dock inte hur det ligger till med t.ex taifuns. blue dragons tror jag iaf ska vara fast och den brukar ju finnas på ica. och slutsats av allt det här, kolla om det står "firm" på paketet. :)

Petra Axlund Stegman sa...

Jag har en Tofu X-Press och jag är typ kär i den. Så bra!!!

Anni sa...

tofu x-press? det låter fantastiskt!