onsdag 22 juli 2009

Blåbärspaj.

Den senaste veckan har jag riktigt tagit vara på fördelarna med att bo i de småländska skogarna. Det har plockats både blåbär och kantareller som det gjordes pajer av och idag kokade jag ett par burkar vinbärsgelé. För det finns väl inget bättre än att äta frukt, bär och svamp som man själv har plockat? Och att under de trista mörka vinterkvällarna få plocka fram en burk med hemlagad sylt eller gelé kan väl få vem som helst att känna sig bättre!

Blåbärspaj
  • 125 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl mjöl
  • en knivsudd salt
  • 5 dl blåbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 msk socker
Lägg blåbären i en form och strö över potatismjöl och socker. Smält margarinet och låt det svalna något. Rör samman alla övriga ingredienser och blanda sedan i margarinet. Mixa med händerna till en lite smulig deg och strö den över blåbären. Grädda i 175° i ca 40 min eller tills pajen blivit fint gyllenbrun. Ät ljummen med vaniljglass.

Inga kommentarer: