tisdag 16 april 2013

Linsbolognese med jordärtskocka

Härom veckan hade jag en stackars ensam jordärtskocka kvar i kylen. När jag så hade bestämt mig för att laga bolognese med linser tänkte jag att den där jordärtskockan lika gärna kunde få åka med i grytan, istället för att skrumpna bort i sin ensamhet. Vilken himla tur att jag gjorde det då! Den adderade en extra mörk och "jordig" karaktär till linssåsen som nog blev den bästa jag lagat. Ackompanjerat av spaghetti och The fault in our stars av John Green.
Linsbolognese med jordärtskocka
  • En gul lök
  • En halv röd chili
  • En kvarts röd paprika
  • En halvstor jordärtskocka
  • Två vitlöksklyftor
  • Två lagerblad
  • En och en halv deciliter små puy linser
  • En deciliter vitt vin
  • 400 gram krossad tomat
  • En tesked buljongpulver
  • En matsked balsamvinäger
  • En tesked honung eller sirap
  • En matsked torkad oregano
  • Salt o peppar
Hacka lök, chili och paprika fint. Fräs i olja tills det mjuknar. Skala och riv jordärtkockan grovt tillsätt den och pressad vitlök i grytan. Lägg i lagerblad och linser. Slå över vinet, låt koka upp och småputtra någon minut. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt allt koka på svag värme i 20-30 min tills linserna är mjuka och allt smakar gott. Servera med pasta.

2 kommentarer:

Sol sa...

Låter jättegott. Tack för tipset!

Björn sa...

Ser väldigt trevligt ut! Går ej att tröttna på bolognese!