lördag 8 januari 2011

Bruxelles, je t'aime

Ja, jag älskar Bryssel. Att folk säger "bonjour madame!" och pussar varandra på kinden när de ses och man vill bo i nästan alla hus man ser och det finns så tjusiga chocolaterier och boulangerier och patisserier överallt och metron luktar så speciellt och allt är sunkigt men på ett bra sätt och fönsterna är täckta med tunna vita spetsgardiner och man kan inte gå på trottoarerna utan att vricka fötterna eller trampa i hundbajs och det finns små mysiga barer överallt och ja, det känns som hemma. Mina tre dagar i Bryssel kändes alldeles för korta, men jag hann äta en hel del i alla fall. Här kommer lite, sen kommer några fler inlägg med lite mer.

Började min Brysselresa med att gå lite vilse och svängde ner på Boulevard de Waterloo istället för Avenue Louise när jag hoppade av metron. När jag traskat en bit och insett detta vände jag om och slank på vägen tillbaka in på The Foodmaker för lite lunch. Trots namnet på stället var killen i kassan inte vidare bra på engelska och efter ett halvdant försök att förklara vad jag ville ha på franska (Je suis végétalien. Je voudrais une baguette. Viande? No. Fromage? No.) så fick jag inte den hummusbaguette jag läst om på menyn utanför ingången men däremot en med grillade (fast iskalla) grönsaker, tomat, ruccola och morotstapenad. En sojamacchiato till det och jag var nöjd och glad.

När jag anlände till hotellet fick jag ett större rum eftersom de inte hade så många gäster. Rätt nöjd va med stor säng man kunde hoppa i och badkar och allt.

På eftermiddagen åkte jag ut till Auderghem för att man måste det för det känns lite hemma. Tog sedan vägen förbi stora stora Carrefour men där var det stängt. Åkte tillbaka till Louise med spårvagnen och slank in på ett Carrefour express istället för att köpa på mig lite saker man kunde ha till frukost. Köpte minibaguetter (som man ju ska värma och som inte är alls särskilt goda om man inte gör det), Speculoos, sojayoghurt (med smakerna persika och exotisk), Carrefours egen sojachokladmjölk och några bananer.

Många timmar av resan spenderades i mataffärer. Det är ju så spännande! T.ex kan man köpa speculoos spread. Typ som Nutella fast som smakar speculooskakor. 589 kcal per 100 g. Härligt.

Och Alpros naturella sojayoghurt i portionsförpackningar.

Sen var ju tanken att jag skulle sitta och plugga en massa men det blev ju inte riktigt så. Ett par timmar satt jag dock på La fleur en papier doré och läste. Inte direkt något veganvänligt (fast de hade juice och öl och kaffe och sådana saker) men så mysigt och översållat av gamla tavlor och foton och annat fint att jag blev alldeles salig. När (det är inte om längre) jag flyttar till Bryssel så ska jag hänga där jämt.

Att kalla Bryssel för veganvänligt är nog inte rätt, men man behöver inte gå hungrig. Affärerna har ett hyfsat utbud av sojaprodukter och ett par vegetariska restauranger finns det. Exki är en kedja med eko-inriktning som finns lite här och var som främst säljer sallader, soppor och mackor. Deras sortiment hade kunnat innehålla mycket mer veganskt än vad det gör men här finns nog ändå alltid möjlighet att hitta något ätbart. Jag köpte en sallad med risnudlar, broccoli, selleri och morotsvinaigrette för ca 3.50. Köpte sedan en baguette, tapenad och soltorkade tomater på Carrefour express och fick ihop en riktigt festlig middag.


På flygplatsen spenderade jag mina sista euromynt på en soja caffè mocha från Starbucks. Inte dum den du! Och förfärligt dyrt, men ibland får man ju festa till det.

10 kommentarer:

emelie sa...

Den smakade väldigt starkt tyckte jag, typ lite unket ris. Haha. Både Oatlys havremjölk och Alpros soja light vinner lätt över Rice Dream i alla fall. Men, som sagt, smaken är ju som baken, du kanske skulle gilla den jättemycket!

Agnes sa...

Åh! Jag sprängs av avundsjuka :) Hur smakade speculoos-spreaden? Hade du den på vanligt bröd? Jag har alltid tänkt att den är lite för hardcore för mig, men samtidigt älskar jag ju speculoos (en kompis lagade en otroligt enkel men god efterrätt på varma päron, chokladsås och smulade speculoos ovanpå, ljuvligt!). Kanske borde våga prova?! Kul att du gillade La fleur förresten!

Anni sa...

agnes: speculoos spreaden är himla god! om än ganska hardcore som du säger. jag testade att ha den på scones och det var väldigt gott och har även provat att baka kakor på den nu, men det blev så sött att det nästan var för mycket. men ja, vet inte riktigt vad jag ska göra med resten, man skäms ju nästan lite av att ha den på mackan. och ja, tack för att du tipsade om la fleur! gillade det jättemycket. :)

Agnes sa...

Åh jag visste att du skulle gilla La fleur! När jag bodde i Bryssel så var jag där typ tre dagar i veckan, det värker i mig av saknad när jag ser dina foton... Åt du på Mr Falafel någon gång? För visst tipsade jag om honom? Världens underligaste man, världens godaste falafel!

Anni sa...

åh gu så härligt! mr falafel? nä det missade jag tyvärr. däremot åt jag falafel på sultan of kebab och den tycker jag är riktigt fin! vart ligger mr falafel någonstans?

Michaela sa...

Älskar också Brysssel! Underbart söt och classy på ett bedagat sätt.

Agnes sa...

nej nu känner jag mig hemsk som glömde att tipsa om honom! han gör världens bästa hemlagade falafel och man får ta hur mycket tillbehör man vill, för 3,5 euro. han har bott i Bryssel i typ fyra år men kan inte ens säga hej på franska, utan svarar bara "ok" vad man än säger ;) Det ligger på Boulevard Anspach eller blvd Lemonnier (Anspach går över i Lemonnier). Det måste du prova nästa gång!

En annan fråga: ibland när jag kollar amerikanska bak-recept så använder de "apple sauce". Jag vet inte riktigt vad det motsvarar, har vi det i Sverige? Tror du att det funkar med äppelmos eller är det för tjockt i konsistensen?

Anni sa...

åh det låter ju jättefint, får definitivt planera ett besök där nästa gång! :)

ja, jag har med funderat lite över det. kan bara erinra mig om att jag testat ett recept som var med apple sauce (ett brownierecept) och då använde jag äpplemos. tyckte inte det blev vidare bra, men tror inte det var mosets fel. så ja, jag skulle nog ändå säga att svenska motsvarigheten är äppelmos. iaf är det det jag får ut från t.ex wikipedia. är det något speciellt du tänkt baka? :)

Agnes sa...

Ja, den här är jag sugen på http://blog.fatfreevegan.com/2010/10/blueberry-breakfast-cake.html

har gjort hennes andra breakfast cake med banan, och den är helt magisk! även om jag inte riktigt fattar hur man skulle kunna äta den till frukost, passar bättre till efterrätt med vaniljglass tycker jag :)

kanske provar att göra den med äppelmos i helgen då!

Anni sa...

mm den låter riktigt god! du får rapportera om hur det gick. :) de är ju lite konstiga de där amerikanerna, kaka till frukost? nja.